PETITA HISTÒRIA D'UNA GRAN CONCENTRACIÓ:
TOSSA DE MAR

La concentració de Tossa de Mar és fruit d'una història d'amor que va començar el 1994 quan en Juan Giménez, antic propietari dels ja desapareguts restaurants Sant Antoni i Sa Palma, li va regalar a la seva dona Carmen Rico un escarabat. Junt amb aquest regal, li va fer la promesa que reuniria a Tossa de Mar més escarabats dels que pogués imaginar. Amb aquesta intenció va fer una crida als propietaris d'escarabats mitjançant la premsa i la ràdio: van respondre 85 aficionats que es van presentar a Tossa amb els seus cotxes

Animat per l'èxit, va decidir convertir-ho en una cita anual, d'aquesta manera la concentració de Tossa va anar creixent, fins a esdevenir actualment la concentració Volkswagen més important del país. Per tirar endavant aquest projecte, en Juan va crear el Käfer Club Tossa - Costa Brava, que s'encarregava de l'organització de la trobada amb la col·laboració a les primeres edicions de l'actualment desaparegut Scarwallès Club i posteriorment dels Amics del Volkswagen de Catalunya.


Amb el pas del temps el Juan no va poder seguir al front de la concentració però l'Ajuntament de Tossa de Mar no va voler que aquesta iniciativa s'acabés i va decidir continuar endavant, llavors des del Moto Club de Tossa se'ls hi va suggerir posar-se en contacte amb Amics del Volkswagen de Catalunya recordant aquella passada col·laboració i el fet de no haver faltat mai a la cita des de la primera edició. Es va acceptar la proposta però amb el repte de convertir aquella trobada de diumenge en una concentració de dos dies a l'estil de les grans concentracions VW europees, i això va ser possible gràcies a la complicitat del Club Aire Libre i el Càmping Cala Llevadó de Tossa de Mar, oferint les seves magnífiques instal·lacions per dur a terme la concentració.

Des de l'any 2001 l'organització general de la trobada recau totalment en els Amics del Volkswagen de Catalunya, que li han donat l'inconfusible segell que té actualment: la filosofia de la concentració és oblidar a casa els maldecaps de la vida quotidiana i submergir-se en un cap de setmana d'activitat sense descans per a tots els gustos.Donada la gran afluència de participants, que augmenta any rere any, la concentració comença el divendres amb la recepció i inscripció de participants, alguns dels quals recorren grans distàncies i d'aquesta manera aprofiten al màxim el cap de setmana. De fet per a molts la concentració comença fins i tot abans de pujar al cotxe, amb l'elaboració de la ja famosa "Maleta", es tracta de dur una maleta vella que cal omplir amb els objectes més inversemblants que hom pugui imaginar, segons la llista que apareix al programa. Des del mateix moment que s'arriba al punt d'inscripció ja comença la diversió, allà mateix es fa la verificació del vehicle i de "La Maleta", on sovint els participants superen totes les expectatives fent efectives les peticions més retorçades sorgides de les perverses ments dels organitzadors.El gruix de les activitats es concentra als dos dies següents: el dissabte al matí, a banda de continuar amb les inscripcions dels participants que van arribant, es fa un raid d'aventura que fa les delícies de petits i grans. Després del dinar, el plat fort del dia: el ral·li turístic (no competitiu) per les carreteres de La Selva, on a més d'un bon copilot per anar seguint el complet roadbook i tenir un bon sentit de l'orientació, cal habilitat per a superar amb èxit les diferents proves que es troben els participants, i sobretot molt de sentit de l'humor, com demostra la majoria dels participants, que van disfressats segons la temàtica escollida per a cada edició.

Després d'un bon sopar, l'activitat es trasllada a la discoteca, on es desvela qui són els guanyadors del ral·li turístic, les verificacions i el raid d'aventura. Els més noctàmbuls poden continuar la festa fins a altes hores de la matinada i si volen, acabar participant al mític "Bany de la Picada".El diumenge és el dia més concorregut de la concentració, als participants de cap de setmana s'hi sumen els que arriben el diumenge mateix; els cotxes s'exposen al centre de Tossa, on poden ser admirats per tots, incloent l'implacable jurat, que decideix quins són els vehicles que s'emportaran els premis (cada any més disputats). A més dels cotxes, trobem també les botigues de diferents venedors de peces VW que ofereixen recanvis i gadgets per a tots els gustos i butxaques. Una de les activitats més espectaculars són les diferents proves d'acceleració, lentitud i habilitat, que any rere any guanyen més adeptes. Després de totes aquestes emocions, comença la rua pels carrers de Tossa de Mar, per gaudiment de propis i estranys, finalitzant la caravana VW al lloc del dinar, on després de l'àpat de germanor finalitza la concentració amb el lliurament dels premis i el sorteig de nombrosos regals i obsequis dels patrocinadors.

Veure fotos edicions anteriors 1994 - 2000 / Veure fotos edicions anteriors a partir de 2001


A la xarxa des de l'any 2001


Amics del Volkswagen de Catalunya
Apartat de Correus 14124
08080 Barcelona
info@avwc.org

Núm. Reg. Ass. Generalitat: 11094/B
Membre FEVA nº 158
Membre FCVH nº 23