TOSSA DE MAR SEGLE XX

Enguany, en el marc de la celebració del 35è aniversari AVWC i del 25è aniversari de la concentració de Tossa de Mar i de la mateixa manera que hem fet a la secció de la web AVWC Segle XX, obrim aquest apartat per penjar tot de reportatges de la primera època de la concentració de Tossa, des de 1994 fins l'any 2000, quan l'organitzava en Juan Giménez y la Carmen Rico junt amb la col·laboració del Scarwallès Club.

Tot aquest material s'ha anat recopilant els darrers anys junt amb la resta de material de la secció AVWC Segle XX amb donacions de socis del club (especialment de l'enyorat Marcel Olsina, o més recentment d'en Pau Gurriarán) o d'ex-socis del club com en Pau Cases o simpatitzants del nostre club com el francès Noël Lavoir del Cox Toujours que ens va cedir els originals dels posters de la 6a i 7a edició .

Si teniu material fotogràfic o audiovisual de Tossa del període 1994 - 2000 no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a avwc@avwc.org, només volem que ens cediu uns dies el material per poder escanejar-ho o fer-ne una còpia i així per compartir-ho amb la resta d'Amics i alhora augmentar el fons documental del la concentració de Tossa i del nostre club entre tots.

1994

1a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar
ANAR A FOTOS I EXTRES

1995

2a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

Ens trobem en un vell camp de futbol de terra, comença a aparèixer el Sol per l'horitzó, i pel nord-est ens espanten uns núvols. Són deu o més les persones que estan aquí, començant a muntar la que ha de ser la millor concentració dels últims temps. Els nervis, la tensió, els crits són el símptoma d'intranquil·litat que tenim la majoria.

Hora en punt, tot preparat, i ja s'estan esperant més de 20 cotxes al carrer, el rugir dels seus motors augmenta la nostra secreció d'adrenalina: s'obren les portes i la marabunta d'escarabats comença a desfilar cap a l'interior del camp, el qual es va fent més petit per als seus ocupants Són tres hores de intensiu treball en dues taules d'inscripcions, que donen un formidable resultat de 150 escarabats tots amuntegats. Per distreure a aquest públic tan ansiós disposem d'un seguit de proves que fan riure el més avorrit i emocionar-se al més callat.

Desfilada, escolti desfilada?, si, doncs val, endavant començàrem a circular parell els carrers d'aquest estret poble, primer passem per carrerons i després al davant nostre apareix la platja i l'aigua, però que dic? No l'aigua sinó el Mar Mediterrani, que ens brinda amb un blavós celestial i uns onades fines que escumegen l'aigua. Van arribant tots els cotxes i es van col·locant un al costat d'un altre, ¿van a cabre? Per fi, han cabut tots, uns gairebé en el far de la Muralla i altres a l'altra punta del poble, ara serà hora de començar a omplir estómacs per uns premis i per a altres, i fins als més inconformistes es poden emportar un regal.

Per fi està caient la nit, no sé si ha estat un miratge o un somni, però tot el meu cos està destrossat. No es fins a unes dies més tard que em desperto i m'ensenyen uns fotos i finalment puc dir que no va ser un somni sinó un de realitat el que es reunissin tants escarabats junts. (Crònica de Marc Ibars publicada a la revista promocional de la 3a Trobada d'Escarabats de 1996)
ANAR A FOTOS I EXTRES

1996

3a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

El passat cap de setmana del 22 de setembre es va celebrar a Tossa de Mar la tercera concentració d'escarabats organitzada per Scarwallès Club i el restaurant Sant Antoni de Juan y Carmen. El cap de setmana apareixia plujós i dissabte l'organització temia el pitjor, observaven amb detall el color fosc del cel i la relliscada de les sotes d'aigua sobre els vidres de l'escarabat de Climent. El cel no semblava tenir intenció de canviar de color i els presagis eren fatals tot i els bons auguris dels "homes del temps". Diumenge a les vuit del matí obria la porta del camp de futbol de Tossa i uns immensos tolls feien canviar el plantejament inicial del pàrquing, s'havia de moure tot de lloc i reubicar la gimcana i l'espai per als cotxes. El cel aguantava de moment i les esperances de superar els 140 cotxes de l'any anterior renaixien.

A les nou del matí arribaven els primers cotxes que deixaven a la gent d'organització sense temps per esmorzar. Es tractava dels sempre massa puntuals alemanys del club de Essen. Així que abans del previst es van començar a ordenar les coses en les taules d'organització ia les botigues i es va lliurar el primer dels dorsals a un dels escarabats alemanys. Sense passar molt de temps va fer la seva aparició per la inclinada entrada del camp de futbol el cotxe protagonista del cartell i de la samarreta d'aquest any, el VW Pappler de Jaume Mabres. Aquest és l'únic dels sis models de tot el món que encara es coneixen amb vida que està totalment restaurat. Després de l'Pappler arribava un altre espectacular clàssic, 1 Kübelwagen de l'any 1943 absolutament restaurat i en tal estat que semblava rescatat d'una d'aquelles pel·lícules bèl·liques de Hollywood.

Cap a les onze del matí començava a omplir-se el camp d'escarabats, furgonetes, algun que altre 181, gent i més gent i, a última hora, una orquestra. El lloc per als escarabats s'esgotava i el passadís dels clàssics i preparats es trobava ja sense lloc per a ningú més. Així, sobre les dotze del migdia, i amb un cel completament encapotat un dels membres de Escarabats a Sac d'Andorra donava per començada la veda de la virolla i deixava gasolina i solcs com a record per a l'equip de futbol local. L'atracció de la gent era evident, el soroll del motor, el fang que escopia i l'espectacularitat de la conducció feien que la gent corregués sense parar guiats per l'estridència de l'escarabat blau.

Uns minuts després començava una curta gimcana sota una lleu pluja i amb música orquestral de fons, a part de la del motor. Al principi i gràcies bàsicament a la gent d'Andorra la gimcana es tornava confusa ja que feien els cons rectes i no quedava massa clar el recorregut estipulat, però allà estava Carlos - li recordessin per pujar-se al capó del cotxe amb una bandera blaugrana no fa gaire a Sabadell - per aclarir la situació i fer una bona gimcana. Algun organitzador es va jugar la vida enmig de cons, escarabats i fang. La gimcana va acabar amb l'atrevida participació d'una furgoneta Split francesa, amb una gran llauna de coca-cola en els seus laterals, que va fer les delícies d'un públic que deixava de mullar-se.

En pocs minuts els cotxes es van distribuir al recinte preparant la seva sortida per la rua per Tossa de Mar que va transcórrer amb alguns talls, amb gran expectació al passeig marítim i com diria algú "amb el cel entre ennuvolat i clar i petites gotes de pluja ". La pluja amainava i arribava un tímid sol que no podia assecar del tot els parabrises dels escarabats que aparcaven al llarg del passeig i davant de la platja.

En vuit minuts es van repartir 387 plats d'amanida per a tots els inscrits que ja passades les tres de la tarda començaven a demanar el seu menjar - i els que desesperen sempre volien ser més que ningú i demanaven doble de vi -. La paella estava gairebé al punt i el cuiner posava la seva obstinació a evitar la humitat i preparar bé el passadís perquè la gent pogués passar a recollir, rient o rondinant, el seu merescut plat de paella. Després de dinar i amb els cafès encara servint van començar els parlaments - aquest any una mica més curts - en directe per la ràdio i es va passar a un accidentat repartiment de premis on la votació popular va enviar diversos trofeus per a Alemanya a més del premi al més llunyà i al club que els va atorgar l'organització.

Entre agraïments i aplaudiments el comiat va ser curta i es va convocar a tots per a l'any vinent esperant que la pluja, que sens dubte va restar afluència, respecti una mica més a l'organització i que la gent de Tossa comenci a apostar veritablement per la concentració. Fins d'aquí a un any.

(Crònica publicada al nº 2 del butlletí "Beetlejuice" de l'Scarwallès Club, l'octubre de 1996)
ANAR A FOTOS I EXTRES

1997

4a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

ANAR A EXTRES

1998

5a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

ANAR A FOTOS I EXTRES

1999

6a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

ANAR A EXTRES

2000

7a Trobada d'Escarabats a Tossa de Mar

 

A la xarxa des de l'any 2001

Amics del Volkswagen de Catalunya
Apartat de Correus 14124
08080 Barcelona
info@avwc.org

Núm. Reg. Ass. Generalitat: 11094/B
Membre FEVA nº 158
Membre FCVH nº 23