CALIFORNIA LOOK - OLD SCHOOL

La denominació California Look (abreujada moltes vegades com Cal Look) va aparèixer per primera vegada en el numero de febrer de 1975 de la revista Dune Buggies & Hot VWs, en la portada de la qual es podia veure a un escarabat del 63 amb la suspensió davantera rebaixada, els cromats allisats, unes llandes BRM muntant pneumàtics 185/15 darrere i 135/15 davant, amb T-Bars en lloc de paracops i un interior refet a mesura. El motor era un 88x69 (1679cc) amb dos Weber 48 IDA, seguint la tònica dels motors dels drag racers de l'època.

Dintre de la revista es podien veure altres exemples de VW modificats seguint el mateix estil, sent el seu denominador comú la suspensió davantera rebaixada, carrosseria allisada, i un motor potent. Podem veure doncs, que el Cal Look va néixer com un estil orientat clarament a les prestacions, mimetitzant els èxits que des de feia ja uns anys estaven tenint els aparentment inofensius escarabats en les pistes de drag racing.

En la citada revista va aparèixer també un dibuix esquemàtic que il·lustra perfectament el que era el Cal Look de llavors, només dubtaríem una mica de les nerf bars, normalment vam identificar més aviat les T-Bars amb el look californià.El fenòmen del Cal Look de fet va néixer en el petit comtat d'Orange en els suburbis de Los Angeles, on a l'empara de la floreixent indústria de peces per a modificar els escarabats (amb empreses com Empi, DDS, Scat, Gene Berg, etc.) es va formar el club Der Kleiner Panzers a mitjans dels 60, que unia a entusiastes dels Volkswagen, que amb el temps van anar modificant els seus vehicles fins a arribar al definitiu California Look a principis dels 70.

Per a entendre el shock que va suposar el Cal Look en el 75 cal tenir en compte que en aquesta època la majoria d'escarabats modificats tenien una estètica bastant discutible, amb aletes eixamplades, llandes de 8 polzades d'ample, motors cromats, pintures metalflake, murals i tota la parafernàlia de l'època, mentre que el Cal Look duia el less is more fins a l'extrem, amb cotxes pintats en un sol color, preferentment primari, l'amplària de les rodes està dictada per les necessitats de tracció en la pista de drags, no per l'ego de l'amo, la carrosseria està allisada, els elements superflus eliminats, en definitiva, un estil d'allò més senzill de posar en pràctica i amb uns resultats estètics i prestacionals (si la mecànica acompanya) de primera línia.

Si a la fi dels 60 la majoria muntava llandes cromades tipus 356, amb la consolidació del Cal Look es van popularitzar les llandes BRM (de magnesi, molt preuades per la seva lleugeresa), les Empi de 8 braços, les Centerline tipus drag racing, i una mica més tard les Fuchs dels 911, preferentment en la seva aparença original, negres amb els braços polits.

Amb el pas dels anys, l'estil es va fer molt popular, però els gustos van anar canviant, les carreres de drags van perdre popularitat, la gasolina cada vegada era més cara, i van començar a aparèixer en els 80 escarabats amb laterals esgrafiats, llandes del color de la carrosseria, els motors ja no tenien perquè ser monstres amb dos Weber 48 IDA, i la suspensió del darrere cada vegada estava més baixa. Per si això fora poc, a Europa es va començar a difondre molt l'afició per modificar VW, sobretot a França, i la cosa va anar degenerant de manera que en el vell continent es va acabar dient Cal Look a qualsevol escarabat rebaixat o modificat, encara que tingués un motor de sèrie, i poc o gens que veure amb l'esperit original.

A principis dels 90 va renèixer el club Der Kleiner Panzers (la seva tercera encarnació), els membres de la qual van començar a crear cotxes amb una estètica que conservava molts elements de sèrie però mantenint els motors potents que sempre li havien caracteritzat, així, es mantenien els cromats i motllures, es mantenien els paraxpcs, i els interiors gairebé sempre eren de sèrie, moltes vegades amb un comptavoltes Monster tach dominant el quadre de comandament, l'estil va ser anomenat a Europa com Old School, i a partir d'allí podem dir que va renéixer l'interès en els orígens del California Look, així com els seus estrets vincles amb el drag racing dels 60 i 70. Així, d'una banda es popularitzava el nou estil, però també es recuperaven les modes originals, i van tornar a proliferar cotxes amb T-Bars, sense paracops, amb paracops europeus, amb paracops americans, amb motllures, sense motllures.... però amb el denominador comú del rake característic, les rodes no massa amples (sobretot davant), i llandes apropiades (fins i tot es van començar a fabricar rèpliques de les BRM).

Per a més informació sobre aquest apassionant tema, recomanem la lectura del llibre California Look VW, de Keith Seume.

TORNAR A: ESTILS VW

Avís: Hem detectat que en diversos llocs d'Internet han aparegut complertament plagiats alguns dels nostres continguts. Si algú desitja disposar d'aquests continguts en la seva web, blog, fòrum, etc., només ha de posar-se en contacte amb nosaltres a info@avwc.org per a sol·licitar el degut permís. Nosaltres només demanem a canvi que s'indiqui clarament la seva procedència (Amics del Volkswagen de Catalunya www.avwc.org) en el web, blog o fòrum on es vulgui insertar. Queda prohibit la còpia i/o l'enllaç de forma directa als arxius de la nostra web.

A la xarxa des de l'any 2001


Amics del Volkswagen de Catalunya
Apartat de Correus 14124
08080 Barcelona
info@avwc.org

Núm. Reg. Ass. Generalitat: 11094/B
Membre FEVA nº 158
Membre FCVH nº 23